10 video-fouten die je in 2023 niet meer wil maken, Helios-app voor mooiere belichting & Suas-diploma

Alle stoelen waren bezet toen ik deze maand een presentatie hield op een uitverkocht Social Today in de Jaarbeurs in Utrecht. Een tiental mensen werd bij de deur geweigerd en kon mijn presentatie over de 10 video-fouten die je in 2023 niet meer wil maken niet bijwonen. Het was me wat! Maar natuurlijk deel ik de 10 video-fouten ook hier voor mijn bijna 2000 nieuwsbrieflezers.

Vlak voor aanvang van mijn presentatie worden mensen weggestuurd. In verband met de veiligheid mogen er niet meer mensen naar binnen. Op deze foto zie ik dat gebeuren.

10 video-fouten die je in 2023 niet meer wil maken

  1. Video’s maken zonder doelgroep en platform helder te hebben 
  2. Inzetten op mega-dure en gecompliceerde producties
  3. Denken: De telefoon is niet professioneel 
  4. Denken: Alleen horizontaal is professioneel 
  5. Video’s maken zonder ondertiteling 
  6. Video’s maken met bagger geluid 
  7. Wiebelvideo’s maken 
  8. Alleen maar witte mensen in de video 
  9. Nog geen Tiktok, Reels of YouTubeshorts maken omdat je denkt dat dit alleen maar om dansjes draait  
  10. Beveiligingsbeelden maken en dus te afstandelijk filmen. 

Samengevat: Voordat je video’s gaat maken is het belangrijk om je doelgroep helder te hebben, en ook het platform waar je doelgroep zich bevindt. Professionele video’s maken kan prima met de smartphone en tegenwoordig is verticaal vaak een logische keuze, omdat er steeds meer video’s op smartphone worden bekeken en mensen hun telefoon niet vaak kantelen. En, zoals vanuit de zaal werd opgemerkt: smartphone video’s zijn vaak authentieker. 

Oefenen met stabiel filmen op Social Today

Technische gezien gaat het vaak mis op het gebied van wiebelvideo’s met slecht geluid. Een statief, microfoon en ondertiteling voorkomt dat mensen wegswipen van jouw video. Bedrijfsvideo’s maken met alleen maar witte mensen, dat kan wat mij betreft niet meer. In de Jaarbeurs zorgde dit nogal voor wat reuring, want wat doe je als er bij jouw organisatie geen diversiteit is? Acteurs inhuren werd er geopperd, maar wat mij betreft moet je als organisatie dan een stap terug. Kijken of het mogelijk is om de organisatie diverser te maken, en daarna verder gaan met je videoplannen. 

Het was super om te spreken op Social Today en welkom aan al mijn nieuwe volgers die bij het event aanwezig waren. 🤗

Algera’s App Tip: Helios

Om video’s te maken is mooi daglicht superbelangrijk. En dat is doorgaans niet het licht midden op de dag, maar juist het licht aan het begin of aan het eind van de dag. Dan komt het licht van de zijkant (en niet van boven) en is het licht vaak ook warm van kleur. Om te weten wanneer het licht mooi is, zijn er diverse apps beschikbaar. Jaren geleden kocht ik de app Helios Magic Hour Calculator (1 euro 19 cent) om te weten wanneer het licht mooi is. De app is al jaren niet meer bijgewerkt, maar werkt nog prima. Op basis van locatie geeft de app aan, wanneer de zon opkomt, onder gaat, en het allerbelangrijkste voor mij als videomaker: Wanneer het “golden hour” is. Dit is grofweg het uur rond zonsopkomst en zonsondergang wanneer het licht mooi is.

Het zogeheten “gouden uur”
Sceenshot van de Helios-app

Dit is niet alleen handig voor video en fotografie, maar ook voor het plaatsen van zonnepanelen en het kopen van een huis. 

De app meet ook licht en geeft de baan van de zon aan. Low budget tip: Je kunt gewoon Googlen op “golden hour + plaatsnaam” en dan krijg je dezelfde berekening.

5 smartphone videomakers om te volgen 

Ik vind het inspirerend om op Instagram andere smartphone videomakers te volgen, zowel iPhone als Android-makers. Mijn favoriete makers uit het buitenland zijn de Amerikaanse Miranda Moray die veel tips & tricks deelt, wereldburger Yusuf Omar die met zijn vrouw en hun pasgeboren baby de wereld over reist, de Duitse Bianca-Maria Rathay die veel praktische tips deelt, de Britse Emma Meese die veel renovatievideo’s maakt, en de Amerikaanse Karen Cheng die specialist is op het gebied van low budget video & de laatste tijd veel met artificiële intelligentie bezig is. 

  • Miranda, @mirandamorey_
  • Yusuf, @yusufomar
  • Bianca, @so_handy_videography
  • Emma, @livemylifeincolour
  • Karen, @karenxcheng 

Geïnteresseerd in smartphone journalistiek oftewel mobile journalism? Lees dan het artikel 51 mobile journalists you should follow van de onafhankelijke Britse nieuwssite Journalism.co.uk 

https://www.journalism.co.uk/news/best-mobile-journalists-smarphone-content-creators/s2/a854694/

In mijn vorige nieuwsbrief gaf ik vijf tips voor LinkedIn-experts. Heb je deze namen gemist? Check dan nieuwsbrief 6. Volgende keer deel ik hier mijn favoriete Nederlandse smartphone videomakers, want er zijn ook in Nederland steeds meer professionele videomakers die voor de smartphone kiezen als belangrijkste camera. Waarom ook niet, de smartphones worden steeds beter en het filmen, editen en publiceren op de telefoon geeft een snelle workflow. 

SUAS gediplomeerd! 

Sinds kort ben ik officieel SUAS gediplomeerd trainer. Ik heb de 4-daagse training voor trainers afgerond en mijn diploma behaald. 

Twee maanden geleden plaatste ik een goed gelezen post op LinkedIn over de training; over energie, lastige deelnemers, direct zijn en beslist geen dingen invullen. Deze post is nog te lezen via deze link: 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7009428923369291776/

Agenda maart

  • Tot 3 maart geniet ik van de voorjaarsvakantie 
  • 9 maart Gemeente Dijk & Waard 
  • 16 maart BioAcademy inspiratiedag 
  • 21 maart Training in Utrecht op basis van open inschrijving 
  • 30 maart Landelijke Politie gevorderden-training 

Save the date: 18 april Gevorderden Training in Utrecht (open inschrijving) – nog 2 tickets beschikbaar

Over mij

Ik ben Geertje Algera (48) uit Utrecht en ik help organisaties en ondernemers om zélf professionele video’s te maken met de smartphone. Dit doe ik door middel van incompany trainingen door heel Nederland en trainingen op open inschrijving in mijn woonplaats Utrecht. Ook geef ik online trainingen over de hele wereld. Ik spreek regelmatig op events bijvoorbeeld voor artsen, leraren, ambtenaren en communicatie-experts. Nieuwsgierig naar mijn aanbod? Op mijn website staan al mijn trainingen en lezingen omschreven. Heb je een vraag, mail gerust op geertje@geertjealgeramedia.

In 2021 is mijn boek Professionele video’s maken met je Smartphone verschenen bij Uitgeverij Nubiz, bestel bijvoorbeeld bij Bol via onderstaande link:

https://www.bol.com/nl/nl/p/professionele-video-s-maken-met-je-smartphone/9300000071061943/

Over ongeveer een maand komt mijn LinkedIn-nieuwsbrief weer uit. Wil je mijn dagelijks leven als trainer, moeder & ondernemer volgen, dan is Instagram de aangewezen plek: @geertjealgeramedia 

1677520136134